fbpx
BulgarianEnglishGerman
BulgarianEnglishGerman

Онлайн магазин – предимства и недостатъци

Кои са предимствата и недостатъците, които трябва да предвидиш, преди да предприемеш важната стъпка, а именно – да станеш собственик на онлайн магазин?

Темата е обширна и в следващите редове ще се постарая да ти дам най-важното и да го направя максимално кратко и обективно.

Нека да започнем с това какво по-точно означава онлайн магазин. Навярно повечето хора знаят, но наскоро имах един случай, в който една дама на възраст искаше онлайн магазин, а дори не знаеше какво означава това, къде се намира и за какво служи.

Онлайн магазинът, накратко, е твое собствено онлайн пространство, където предлагаш всевъзможни продукти, в зависимост от това какъв е бизнеса ти или какъв бизнес искаш да започнеш или на кратко казано – предлагаш стоки, но не като въпросната дама, която искаше да продава свои собствени дрехи, които вече не й стават. Естествено, това е доста нерентабилно и в такъв случай не ти трябва онлайн магазин. Има достатъчно сайтове, където можеш да пуснеш старите си дрехи.

Онлайн магазинът сам по себе си е машина за правене на пари, машина, която ти отваря буквално безкрайни хоризонти поради няколко фактора, които ще засегна малко по-надолу.

И така, нека да започнем с предимствата на онлайн магазина.

Предимство 1: 24 часа отворен!

Да, това е първото предимство – че онлайн магазинът ти е отворен 24 часа в денонощието, 365 дни в годината, без почивен ден. Това само по себе си предполага многократно повече продажби от физическия магазин. Клиентите много често са склонни да пазаруват, дори и през малките часове на нощта, когато физическите магазини отдавна са затворени. От моята практика и опит забелязвам, че около 30% от продажбите се случват след 20:00ч., което показва, че самият начин на пазаруване на потребителите, самият им подход и навици вече са много променени и ориентирани към онлайн пазаруването.

Предимство 2: Клиенти!

Да, това е второто предимство на онлайн магазина – клиентите, а именно това, че за разлика от физическите магазини, при които имаш ограничение не само в работното време, а и в локацията, където се намира магазинът. Нека бъдем съвсем честни – ти би ли пътувал няколко километра от мястото, където живееш, за да си купиш нещо? Голяма част от хората не биха го направили. Когато продаваш във физически магазин твоята локация е определяща. На централно място ли е магазинът? Има ли паркинг? Има ли други магазини около теб? Как служителите се отнасят с клиентите?

При онлайн магазина обаче тези фактори нямат никакво значение, защото ти, като собственик и евентуално управител на онлайн магазина, можеш да се намираш и в Пакистан, но твоите клиенти да са от Германия.

Когато продаваш онлайн не е необходимо да се срещаш с клиентите си, което те освобождава от тази пречка, която създава физическият магазин, а онлайн магазинът елиминира, а именно – локацията или с други думи – можеш да продаваш на клиенти от цял свят!

Предимство 3: Разходите!

Всеки, който някога е имал физически магазин, знае какви са разходите по него. Това са разходи като… Ток, вода, НАЕМ СЛУЖИТЕЛИ. Да, ако ги нямаше тези разходи, щеше да е по-добре.. Ако нямаше разходи за наем, за битови сметки, за заплати.. Охоооо, колко пари щеше да спестиш….! Но, да бъдем реалисти – това няма как да се случи. В най-идеалния случай можеш да закупиш мястото и физическия магазин, ако си готов да се разделиш с няколко десетки хиляди евро, да работиш сам, за да спестиш заплатите, но защо да инвестираш огромни суми за нещо, което не се знае как ще се развие в тези динамични времена. Допреди 1 година никой не беше предполагал, че физическите магазини ще бъдат принудени да затворят от правителствата… А ии след като инвестираш огромната сума, готов ли си да работиш 24 часа? Най-вероятно ти звучи невъзможно. Ами да, така е – невъзможно е! Да не говорим, че отново си ограничен и в локацията.

Само не си мисли обаче, че един онлайн магазин няма разходи по себе си. Напротив, има, но са в пъти по-малки от разходите по физическия магазин, а печалбата е много по-голяма и в това отношение физическият магазин отново губи пред онлайн магазина.. а за разходите по онлайн магазина ще ти разкажа по-надолу, нека сега да продължим да сравняваме физическия със онлайн магазина..

Предимство 4: Без кофти служители..

Всеки от нас е пазарувал и на всеки от нас се е случвало да се сблъска с кофти продавач – намусен, нелюбезен, неотзивчив и прочие. Само по себе си това е голям минус за собствениците на физически магазини. Та нали си инвестирал големи суми в него и накрая твоят намусен служител да прецака нещата, не е много ок, нали?

При онлайн магазина обаче този проблем е елиминиран, поради липсата на пряк контакт с клиента. Не, че няма възможност за пряк контакт с Вас, но само 6 % от клиентите на онлайн магазини търсят такъв и то най-вече, ако продуктът, който продавате е супер непознат.

В такъв случай, ако сайтът Ви е на ниво, ще е предвиден и директен чат, където клиентът може да зададе въпрос, а Вие да отговорите. По принцип нещата се случват по различен начин – клиентът влиза, харесва, плаща и чака доставката.

Предимство 5: Свободното време!

Да, освен всички други предимства, онлайн магазинът ти дава и много свободно време. Това е така, поради очевидни причини. Не е необходимо да ходиш и да стоиш във физическия магазин, защото твоят онлайн магазин буквално е в джоба на всеки клиент, а ти можеш спокойно да го управляваш от всяко едно кътче на света. Това несъмнено дава страшно много свободно време на собственика на онлайн магазина.

Дотук всичко добре, но нека сега да споменем нещо и за недостатъците и тук мислих много по въпроса и не открих такива, не открих никакви недостатаци в онлайн магазина. По всички критерии той побеждава и със сигурност е доста по-печеливш от физическия магазин и го бие по всички критерии. Колко обаче ще ти струва един онлайн магазин?

Тук отговорът е зависи! Зависи от доста фактори и точна цена никога не може да се даде, преди да си обсъдил това с фирмата, която ще ти го прави. Факторите, от които зависи са няколко, като колко продукта мислиш да качиш вътре? На колко езика искаш да е? Какви разплащателни системи ще използваш и прочие други фактори, които задължително трябва да обсъдиш при поръчката на онлайн магазин. Тук е мястото да отбележа, че от онлайн магазин до онлайн магазин има голяма разлика. Много често фирмите, изработващи онлайн магазини не вземат под внимание фактори, които в бъдеще се оказват важни за собственика, като това например колко добре е оптимизиран сайтът, лесно ли се работи с него (лесно за клиента лесно и за собственика). Най-важното в един онлайн магазин е да изглежда добре, да е лесен за употреба и да бъде добре оптимизиран, за да може да прави пари..

Колко обаче ще ти бъдат разходите за него е докато за изработката е трудно да се каже сума то за разходите които неизбежно ще имаш можем да бъдем малко по конкретни..

Нека започнем от началото. За един уеб сайт задължително се изисква домейн. Домейнът накратко е името на сайта – като www.dponlinepromo.com. Това е домейнът – името на сайта.. Домейнът не се купува, а се наема и разхода за наем на година възлиза от 10 до 30 евро на година, в зависимост от разширението – .com .de .uk .bg и така нататък…

Друг разход, без който няма как да минеш, е хостингът. Хостингът накратко е виртуалното място, където стои твоят сайт. При него също разходите са годишни и възлизат между 50 и 150 до 300 евро на година, в зависимост колко голям е сайтът ти или иначе казано колко продукта има в него.

Ако трябва да си направиш една груба сметка, годишните ти разходи, без които няма как да минеш, ще възлизат на стойност около 200 евро. Доста по-ниска сума отколкото наема на помещение за месец, нали?

Друг незадължителен разход, който е на месечна основа, е поддръжката на онлайн магазина, която се изразява в това фирмата да ти поддържа магазина, за да може да работи перфектно и да изпълнява всичките си функции. Тук също е доста относително, но средно цената за качествена поддръжка е между 50 и 100 евро на месец… Доста по-малко от заплатата на служител, нали?

Ако трябва да преброим предимствата на онлайн магазина и неговите разходи, то тогава несъмнено ще се окаже, че онлайн магазинът е победител по всички критерии, а за това, че става все по-предпочитано средство за пазаруване няма и съмнение. Онлайн търговията се разраства с главоломни мащаби. Само за последния Black friday в Америка бяха похарчени 9 000 000 000 долара в онлайн магазини.

Ако смяташ да преорентираш бизнеса си онлайн, то несъмнено ще е едно от най-добрите решения, които си взел. Ако пък смяташ тепърва да се захващаш с бизнес, то тогава това е правилното решение.. Светът върви към глобална дигитализация и всеки, който пропусне момента или се включи твърде късно, ще си плати за това с цената на огромни загуби.

Ако вече си решил, че именно онлайн магазинът е това, което искаш, ние сме насреща винаги. Можеш да поискаш оферта от нас и да поговорим от какво точно се нуждаеш и да го направим специално за твоите нужди.. Ти си на ход!

Сподели с приятел

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram

Виж още